Het wordt herfst

Bijen zijn super lichtgevoelige wezens. De zon speelt een belangrijke rol in hun leven. Niet alleen is die hun richtsnoer als ze het met elkaar over de weg naar de beste nectarbronnen hebben (trefwoord: bijendansjes), ook over het jaar heen stemmen ze hun activiteiten af op de zon, op basis van daglengte en diens verandering. Op dit moment worden de dagen het snelst korter, elke dag is er vier minuut minder zon dan op de dag ervoor. Dat merken de bijen, ze bereiden zich voor op de winter. Ze controleren hun honingvoorraad, verzamelen nog een beetje erbij van de klimop, die nu aan de bloei is. En ze vechten tegen de nu agressiever wordende wespen, die honing uit de bijenkast willen stelen.

In de video ziet u een zielige wesp op de vliegplank van de Bankabijen. Zonder gevecht, deze keer. Terwijl bijenvolken een honingvoorraad hebben opgeslaan om als volk door de winter te komen, gaan wespenvolken dood voor de winter, alleen de nieuwe koninginnen overwinteren.

Bij Bankahoning is het tijd om de laatste honingoogst in potten te vullen. Het was een goed honingjaar, door de warmte en de afwisseling van regen en zon konden de Bankabijen dit jaar de nectar van bijna alle belangrijke drachtbomen in onze buurt ophalen. Op de esdoorn na, waarmee het jaar begint – toen die bloeide was het nog te koud, helaas. Wel hebben we honing die gemaakt is van de nectar van fruitbomen (voorjaarsoogst), de robinia’s op het padangplein en de gleditsia’s uit de Billitonstraat (samen als zomeroogst op pot), de linde (Bankastraat, Bedumerstraat, Sumatralaan) en gemengde laatbloeiers (nazomeroogst).

Kom eens langs in de Bankastraat om de verschillen in smaak te proeven!

Even nectar halen van een late bloeier eind september: de zonnewortel (familie van zonnebloem en aardpeer/topinambur).