Voorbereiden op de winter

Het was een moeilijk jaar voor de bijen. Het voorjaar begon zo veelbelovend. Heerlijk weer en de bijen vonden veel nectar. Dat zagen wij aan de honingoogst van het voorjaar. Helaas voor de honingoogst ging het niet zo door. Toen de Linde bloeide hadden wij hier in Groningen een sterke regenperiode, de bijen konden niet goed vliegen. En na de regen werd het ineens zo hartstikke warm, een rare zomer. Ondanks dat ik om de dag de bloemen in ons tuin water gaaf, zijn de stokrozen uitgedroogd en de knopen gingen niet meer open. Was het eerst te koud, dan te heet?

Nu eind van augustus oogsten wij de laatste honing van dit jaar, Nazomer 2020. Gezien de omstandigheden hebben wij een kleine hoeveelheid. Niet te vergelijken met 2019. Blijkbaar was 2019 een uitzonderlijk goed jaar voor honing. Ook 2018 al, die hele lange zomer. Andere regio’s hebben zeker andere ervaringen, hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe rustiger is het weer.

Aanstaande woensdag sta ik weer op de markt met de nog aanwezige verschillende soorten: Voorjaar, Linde- en Lindebloesemhoning, Vinkhuizen en hopelijk Nazomer. Je kunt elk soort proeven!

Wij zijn nu bezig de bijen op de winter voor te bereiden. Alle honing is geoogst. Nu vliegen zij en verzammelen voor hunzelf stuifmeel en nectar. Deze werd in de nu aanwezige 10 raten in de broedkist opgeslaan. Klimop is een hele rijke plant voor de bijen. En klaver.

Klaver levert een zachte, witte honing met veel glucose. Het lijkt en beetje op koolzaadhoning. Het is een late drachtplant aan het eind van de zomer. Wij laten de klaverhoning bij de bijen, voor de winter.

Wij controleren de bijen op mijten. De nu ontstaande bijen moeten de hele winter leven en in het voorjaar het nieuwe bijenseizoen beginnen. Daarom is het heel belangrijk dat zij gezond zijn en niet zwak door mijtenbeval. En op gegeven moment zullen wij het wintervoer bijvoeren. De bijenkist moet met een goed voedselvoorraad de winter in gaan. Ca. 15 liter suikerstroop geven wij 2 : 3 gemengd als voer per volk. Bij onze 6 volken zijn dat dan 36 liters water op 54 kilo kristalsuiker. De bijen slaan het op in hun broedkamer en eten het in de wintermaanden langzaam op.

Een bijenjaar gaat snel over. Van maart tot augustus zijn de bijen heel actief, vanaf september is het rustig. Als alles goed gaat starten zij gezond in het kommend jaar. Vanaf maart vinden ze weer voedsel bij de wilgen, de fruitbomen, en de esdoorn. Maar zo ver is het nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.