Terugblik op het bijenjaar 2023

Het was door weer en omstandigheden een ongewend jaar voor de Bankabijen en ons Bankaïmkers. We hebben i.v.m. drukte op werk weinig updates gepost hier op onze website. Hier darom een kleine samenvatting van de meest belangrijke ontwikelingen.

Glazen potten crisis

Een heel praktisch probleem dit jaar betrof onze honingpotjes, traditioneel 500 gram potjes, erop een schroefdeksel van goudgekleurd blik met een reliëf van zeshoekige bijenraat. De producent in Duitsland maakt deze op dit moment niet meer, dit i.v.m. de fors gestegen kosten van gas, dat bij de glasproductie nodig is. Al in het voorjaar raakten bij ons de deksels op, dan de potten – waardoor we voor een ander soort potten moesten kiezen. Gelukkig mochten we op korte termijn een voorraad potten en deksels van de Waddenmax overnemen. Dit waren wel zuiveldeksels (wit, niet gouden) en er paste maar 450g honing in elk potje, en onze bestaande etiketten pasten er ook niet goed op. Daarom hebben we uiteindelijk nog weer andere potten voor 500g en met gouden deksels (zonder reliëf) gekocht. Het is een beetje rommelig als je nu naar de uiteenlopende pottencollectie kijkt. D inhoud is echter van constant hoge kwaliteit ;o)

Geen Korremarkt meer

De Korremarkt, waar we jarenlang onze honing op de buurtkraam verkochten, bestaat sinds dit najaar niet meer, er was te weinig vraag om structureel de groenteboer en de kaasboer naar het pleintje voor de Sionskerk-Moskee te laten komen. Op 21 juni zijn wij er zelf voor de laatste keer geweest. Sindsdien is onze honing vooral bij ons aan de deur te koop, in de Bankastraat 22, en in Fabiolas natuurvoedingswinkel de Wiershoeck in Beijum. We willen met name Dirk en Hanneke, maar ook Chris en Rik van de buurtkraam-organisatie van harte bedanken voor de leuke tijd!

Weer heel anders: de honingsoorten

Na een goede voorjaarsoogst van de wilgen- en esdoornbloesems was er dit jaar ook veel honing van de robinia. Toen deze op het Sabangplein achter onze tuin bloeiden, was de grond nog vochtig. Maar er volgde geen goede lindeoogst, dit waarschijnlijk in verband met de droogte. Normaal is dit de drukste tijd van het jaar voor de bijen, en ook qua volume de meeste honing. Dit jaar was het geen opmerkelijke piek, bij onze bijen. We hebben begin augustus de laatste honing geoogst, onze nazomerhoning, met een goed gedeelte honingdauw en vroege klimopnectar ertussenin. Op dit moment hebben we nog honing te koop uit het hele bijenjaar, wat in medio november ook best uitzonderlijk is.

De bijenvolken zitten inmiddels, elk op hun wintertros, in de kasten. Als goed voornemen voor 2024 kan ik alvast verklappen: We zijn van plan om in het nieuwe jaar weer vaker te posten, hier op onze website.